🍃🌷🍃به پایگاه ادبی شعر پاک خوش آمدید 🍃🌷🍃

 عصر مدرنیته

(ثبت: 262923) مرداد 24, 1402 

 

هنگام کشف جاذبه، در عصر نیوتون
برخورد ناگهانی صدها الکترون

وقتی فضا به حجم مکعب اسیر شد
آغاز قد کشیدن دیواری از بِتن

فصلی که کُشت خاطره‌ها را یکی‌یکی
افتاده بود روی زمین سایه‌ی نِرون …

از من مپرس خوردنِ حسرت برای چیست ؟
من خسته‌ام، بدونِ چرا و بدونِ چون

گیجم، نه از کشیدن سیگارهای تُند
از انتشار هر شب یک پیس اُدکلن

دردا، که روزگارِ غزل‌ها به سر شده‌ست
با حذفِ رُکن‌های، مفاعیلُ فاعلن

 

 

 

نقدها
  1. سینا دژآگه

    مرداد 25, 1402

    سلام و عرض ادب دوباره خدمت معین حجت عزیز، شاعر دغدغه‌مند و اندیشه‌ورز
    مدرنیته کلیدواژه‌ای بود که نظرم را برای نوشتن جلب کرد. وقتی غزل «عصر مدرنیته» را که خواندم عزمم را جزم کردم که درباره‌اش بنویسم. مطالبی که درج خواهد شد تنها سیاهه‌هایی هستند در حد وسع قلم سیاهه‌نویسی کنجکاو. نوشته‌ها بیشتر ناظر به وجه محتوایی شعر است تا فرم آن.

    از ابتدای ظهور مدرنیته متفکران از موضع سنت با آن در آویختند. در جریان این جدال‌ها، خوانش‌ها و تبیین‌های مختلفی از آن انجام گرفت. به زعم بسیاری از متفکران علوم اجتماعی، مدرنیسم دورانی تاریخی است که پس از رنسانس فرهنگی در اروپای پس از قرون میانی آغاز شد. شاید بتوان گفت که مدرنیسم ویژگی‌های یک دوران تاریخی است که کم-و-بیش از قرن شانزدهم میلادی در اروپا آغاز شد و تا عصر ما ادامه یافته است. در این دوران چهره زندگی بشر در اروپا تغییراتی شگرف و اساسی کرده است (احمدیان، نوری، 1389). اوج مدرنیته در اروپای قرن هفدهم و هجدهم رقم خورد. کانت، هگل و ولتر را می‌توان از متفکران بنیادین عصر مدرن دانست. ادعای مدرنیته این بود که پیشرفت جامعه از طریق کمال تدریجی انسان یعنی افزایش خودشناسی و روش منسجم عقلانی به دست می‌آید. تقویت مبانی حقوق بشر در جهان، انقلاب فرانسه و اعلامیه‌ی حقوق بشر آمریکا از جنبه‌های مثبت و تکبر جوامع اروپایی، استعمار و استثماردیگر ملل و نژادها از جنبه‌های منفی مدرنیته بوده است (وارد، 1400).
    مارشال برمن در تعریف مدرنیته چنین می‌نویسد:«امروزه وجه خاصی از تجربه‌ی حیاتی -تجربه‌ی زمان و مکان، نفس و دیگران، تجربه‌ی امکانات و خطرات زندگی- وجود دارد که مردان و زنان سراسر جهان در آن شریک‌اند. من این مجموعه یا بدنه از تجارب را «مدرنیته» می‌نامم» (برمن، 1379). از مهم‌ترین حوادث این دوران پیشرفت سریع علم و تکنولوژی جدید، وقوع انقلاب‌های دمکراتیک در اروپا، استقلال آمریکا، گسترش نظام‌های اقتصادی مبتنی بر مبادله کالا در سراسر جهان و افزایش سکولاریسم است (احمدیان، نوری، 1389: 101). اسیر شدن فضا به حجم مکعب و پیش کشیدن نام نیوتن و اشاره به واژه‌ی الکترون می‌تواند بیانگر ویژگی علم‌باوری و خردورزی بی‌امان عصر مدرن باشد. البته خوانش نام نیوتن به تشدید «ی» و به‌ضرورت وزن برایم چندان دلچسب نبود. هم‌چنین چرایی برخورد ناگهانی صدها الکترون را متوجه نشدم.
    از ویژگی‌های بنیادین مدرنیته، راززدایی از طبیعت است. یعنی زدودن هاله‌های رمز و رازی که با تعابیری مثل پرتوی از عالم اسرار ازلی و در قالب‌ اسطوره‌های آفرینش در نگاه جادویی و دینی به طبیعت وجود داشت. انسان کجنکاو عصر مدرن باورمند به داوری خود درباره هر چیز ، مشکوک به هر گونه ایمان تقلیدی، سرکش در برابر هر گونه مرجعیّت، شیفته‌ی خردورزی و امیدوار به آینده‌ای هر چه درخشان‌تر است (آشوری، 1397: 67 و 76). پروژه فکری مدرنیسم، در معنای کلی و فلسفی، یعنی آرمان حاکمیت خرد بر زندگی فردی و اجتماعی انسان، به بیانی دیگر عنصر اصلی پروژه فکری و فلسفی مدرنیسم خرد باوری است (احمدیان، نوری، 1389: 101). نوستالژی بیت سوم می‌تواند متاثر از همین ویژگی‌ها در نظر شاعر باشد. به‌نظرم در بیت چهارم بهتر بود شکل نوشتاری فعل نفی «مپرس» به صورت «نپرس» باشد تا با پس‌زمینه‌ی زبانی شعر همخوان‌تر شود.
    شاعر در بیت دوم از قد کشیدن دیوار بتنی یاد می‌کند که به‌درستی بیانگر یکی از مصالح معماری مدرنیستی‌ست. از ویژگی‌های معماری مدرن می‌توان به این موارد اشاره کرد (وارد، 1400):
    تکرار یک شکل شاده (مربع، مستطیل، مکعب)
    یکپارچگی و یکدستی طرح (تقریباً یکسان از همه جهت)
    عدم استفاده مطلق از جلوه‌های زینتی (بدون تزئین)
    مواد و مصالح با ظاهر زمخت و صنعتی (به‌ویژه بتن آرمه)
    معماری مدرن که نخبه‌گرا و کارکردمحور بود در بسیاری از فرهنگ‌ها با شکست روبه‌رو شد. البته متفکرانی چون یورگن هابرماس روح آینده‌نگر معماری مدرن را مقصر نمی‌داند و می‌گوید معماران مدرنیست در مبانی فکری و عملی‌شان دچار بدفهمی شده‌اند.
    دو بیت ابتدایی حکم مقدمه را دارد. شاعر پس از بیت دوم به‌تدریج موضع خودش در برابر مدرنیته را بیان می‌کند. این موضع حاکی از نوستالژی شاعر نسبت به دورانی متقدم‌تر است. بنا بر رسالت شعر که مبتنی بر بازتاب شکست‌های انسانی در ساحت زبان است، گویا شاعر هم روح شتابزده و جدی عصر مدرن کنار نیامده است. به‌نظرم شاعر ارجمند می‌توانست عمیق‌تر، در لفافه و شاعرانه‌تر به نقد مدرنیته بپردازد. از آن‌جا که عنوان سورده از ویژگی‌های پیرامتنی آن محسوب می‌شود، به‌گمانم «عصر مدرنیته» عنوان ثقیلی برای این سروده است. شاید گزینش عنوانی محدودتر و با پسامد معنایی کمتر بهتر می‌بود.
    مارکس، نیچه، سوسور و فروید در حیطه‌های مختلف علوم انسان از پیشگامان نقد مدرنیته هستند. پست‌مدرنیست‌ها و اندیشمندان مکتب فرانکفورت هم از دیدگاه‌های مختلف مدرنتیه را نقد کرده‌اند. به‌نظرم از منظر نوستالژی و سنت نمی‌توان نقد جدی‌ای بر مدرنیته وارد کرد. باید توجه داشت ما نیز به‌طور رسمی از عصر مشروطه تا به حال درگیر مواجهه‌ای درست با تجدد هستیم (شایان توجه است که جناب حجت شعری با عنوان «مشروطه می‌خواهد چه‌کار؟» نیز دارند که نشانگر توجه ایشان به مواجهه‌ی ما با تجدد است). هرچند انتظار من به‌عنوان خواننده‌ای کنجکاو رویارویی با نقدی ژرف‌تر و کوبنده‌تر بود اما همین که شاعری معاصر بر روی گسل فرهنگی عظیمی دست گذاشته است، شایسته‌ی تقدیر فراوانی خواهد بود.
    از دغدغه‌مندی و شرافت قلم جناب حجت سپاسگزارم. چه زیباست که شعری مجال چنین گفتگوهایی را فراهم آوَرَد.

    ارادتمند🌺🌸🌺🌸
    سینا دژآگه
    بیست و پنج مرداد هزار و چهارصد و دو خورشیدی

    منابع
    1. آشوری، داریوش، 1397، زبان باز: پژوهشی درباره‌ی زبان و مدرنیّت، چاپ هفتم، ویراست دوم، نشر مرکز، تهران.
    2. احمدیان، قدرت، نوری، مختار، 1389، »مدرنیته، عرصه تضارب آراء«، فصلنامه مطالعات سیاسی، سال سوم، ش 9، کرمانشاه.
    3. برمن، مارشال، 1379، تجربه‌ی مدرنیته؛ هر آن‌چه سخت و استوار است دود می‌شود و به هوا مي‌رود، ترجمه‌ي مراد فرهادپور، چاپ اول، نشر طرح نو، تهران.
    4. وارد، گلن، 1400، پست‌مدرنیسم، ترجمه‌ی قادر فخر رنجبری و ابوذر کرمی، چاپ هفتم، نشر ماهی، تهران.

    • معین حجت

      مرداد 25, 1402

      سلام و عرض احترام دارم به دوست جوان و آگاهم آقا سینای گرامی …
      سپاسگزارم از توضیحات جامع،مفید و ارزشمندی که در رابطه با مدرنیته داشتید و همچنین نقد ارزشمند شما نیز قابل تامل و بررسی ست…
      حضورتان را پاس میدارم …
      حیف که به دلیل مشغله زیاد و اندکی کسالت مجال کافی برای پاسخ‌گویی را ندارم، عذر مرا پذیرا باشید 🙏🙏🙏💐💐💐

      • سینا دژآگه

        مرداد 26, 1402

        بلا به دور جناب حجت. امید که زودتر رفع کسالت شود بزرگوار🙏🌺🌸

        • معین حجت

          مرداد 26, 1402

          سلام مجدد و عرض احترام خدمت آقا سینای عزیز و سایر دوستانی که در مبحث مدرنیته که از سوی دوستم سینا جان مطرح شد شرکت نمودند.
          با اینکه چشمانم کم سو شده است و تایپ طولانی برایم دشوار است لیکن حیفم آمد در مبحث شرکت نکنم و البته جوابگوی پاره‌ای نقدها نباشم …
          این حقیر با مطالعه بیش از سی ساله در حوزه‌های فلسفه، عرفان، روانشناسی، تاریخ و ادبیات و فعالیت در انجمن‌های ادبی کرمان و همچنین کارشناسی و شرکت در تعدادی از برنامه‌های ادبی صدا سیمای کرمان قطعاً در ورای هر سرودام که انتشار می‌دهم اندیشه‌ای دارم. مثلاً برگزیدن نام عصر مدرنیته برای این سرود که سینا جان برداشت متفاوتی از آن داشتند کاملاً حساب شده صورت گرفته است. چنانچه به تعدادی از سرودهایم که اتفاقاً در همین سایت منتشر گردیده با دقت توجه بفرمایید به چندین شعر نوستالژی برخواهید خورد که در همه آنها به فراموشی دردآور و غم انگیز سنت‌ها اشاره می‌کنم اما هرگز و در هیچ موردی با اصل تکنولوژی، مدرنیته و پیشرفت صنعتی مخالفت نکرده و نمی‌کنم بلکه فقط تاسف می‌خورم که چرا هم‌زمان با آمدن مدرنیته به زندگی بشری یک سری سنت‌های زیبا و دوست داشتنی و همچنین عواطف انسانی کنار گذاشته شده است…
          و اما نظرم در مورد چند نکته فنی شعر که سینا جان فرمودند ۱ : مشدد خواندن( ی )در نیوتون به اقتضای وزن وقتی فقط یک بار در سروده‌ای انجام پذیرد را بلا اشکال می‌دانم ولی بیش از یک بار را ضعف ۲ : در مورد برخورد ناگهانی الکترون نیز پر واضح است که الکترون جزو سازنده همه اتم‌هاست و اشاره من نیز به همین موضوع است ۳ در مورد نوشتار فعل مپرس حق با شماست و بهتر است نپرس نوشته شود که تغییر خواهم داد…
          در هر صورت تلاش کردم با چشمان کم سو و درد شدیدی که در پایم به دلیل کشیدگی تاندوم دارم به صورت مختصر در مبحث شما دوستان شرکت نمایم امیدوارم این مباحث برای همراهان عزیز مفید واقع گردد …
          سینا جان از احوالپرسی شما نیز سپاسگزارم الهی که روح و جسمت همیشه به دور از درد و بلا باشد.

    • مرداد 25, 1402

      بنظرم نقد مدرنیته دلیل منطقی ندارد
      و آنچه باید نقد شود تفکرات بازگشتی یا “سنت‌گرایی” است.
      فرض کنید که با یک لیوان آب خنک رفع عطش کنیم و بعد به نقدش برویم و مثلا بگوییم که چرا تا این حد خنک و گواراست!
      سیر تطور تاریخ بوده است و در مقابلش هیچ کس و هیچ چیز دیگری نمیتواند تضمین بدهد که بهتر یا بدتر از این میشد.
      البته میدانم که وارد شعر جناب حجت نشده‌ام اما نقد جناب دژاگه مرا در فکر فرو برد.

      • سینا دژآگه

        مرداد 26, 1402

        سلام و عرض ادب بزرگوار
        با دیدگاهتان درباره‌ی نقد سنت‌گرایی کاملاً موافقم. و اینکه درست می‌فرمایید که مدرنیته امری‌ست حادث در تاریخ و راه گریزی هم از آن نداریم، مگر گفتگو با آن. کاش افق فرهنگ، سیاست و اجتماع ما روزی از ضرورت پذیرش این تغییر پارادایم اساسی در جهان آگاه شود. البته مدرنیته همیشه منتقدانی داشته است و آن‌ها هم در یک دیالکتیک و تعیین نسبت با مدرنیته آرا خودشان را تبیین کرده‌اند. بارزترین و نزدیک‌ترین آن‌ها به عصر ما نظریات فوکو، دریدا، لیوتار و ژیژک است.
        خوشحالم این نوشته اثربخش بوده‌است.
        زنده باشید🌸🌺🌸🌺

        • مرداد 26, 1402

          درود بر شما بزرگوار👏
          کاملا صحیح است:
          گذر از سنت به مدرنیته و پس از آن پسامدرنیته
          ( تز و آنتی تز و سنتز )
          که تعریف منطق دیالکتیک است.

          بله نظریات و آرای آنان و البته مخالفانشان را نیز مطالعه کرده‌ ام.
          در کل نقد و تحلیلتان قابل تأمل و ارزشمند بود.
          در پناه حق🌷

نظرها 17 
  1. علی معصومی

    مرداد 24, 1402

    درودها بر شما
    دوست سرکش نازنین
    ♤♤♤
    سوراخ گشته پردگی لایه ازن
    جانا! هر چه خواستی با دلم بکن

    ماهی شدی که پنحره ها را سرک کشی
    یک سال هست ندیدم ازون برون

    • معین حجت

      مرداد 24, 1402

      درود بر دوست خوبم …
      سپاس از حضور و بداهه‌ی ارسالیتان
      🙏💐

  2. معصومه بیرانوند

    مرداد 24, 1402

    سلام و درود
    بسیار زیباست
    مخصوصآ ابیات پایانی

    • معین حجت

      مرداد 24, 1402

      سلام و عرض ارادت…
      سپاسگزارم بانو، لطف دارید🙏💐

  3. طلعت خیاط پیشه

    مرداد 24, 1402

    جناب حجت ارجمند
    درود بر شما
    زیبا سروده اید
    در پناه خداشادکام باشید
    🌺👏👏🌺🌺🌺

    • معین حجت

      مرداد 24, 1402

      عرض ادب دارم بانو خیاط‌پیشه …
      بزرگوارید…
      سپاسگزارم🙏💐

  4. مهرداد مانا

    مرداد 24, 1402

    سلام
    یه جور خاص غزل میگی معین جان
    یه جور خاص که به دلم می شینه

    • معین حجت

      مرداد 24, 1402

      سلام…
      ارادت مهرداد جان…
      خوشحالم که پسندیدید🙏💐💐💐

  5. سینا دژآگه

    مرداد 25, 1402

    سلام و عرض ادب جناب حجت عزیز
    غزلی خلاقانه با قافیه‌هایی نوگرایانه سروده‌اید. درود بر شما.
    اگر تقدیر یاری کند باز می‌گردم تا درباره‌اش بنویسم.
    زنده باشید🌸🌺🌸🌺

    • معین حجت

      مرداد 25, 1402

      سلام و عرض احترام دارم به آقا سینای گرامی…
      سپاسگزارم از لطف شما…
      البته قابل ذکر است که این غزل استقبالی‌ست از جناب حامد عسکری که غزلی با همین وزن و قافیه دارند با مضمونی کاملا متفاوت …🙏🙏🙏💐💐💐

  6. طارق خراسانی

    مرداد 26, 1402

    سلام‌ جناب استاد حجت گرانمهر

    کار بزرگی صورت گرفته است سینای عزیز تحت تاثیر این پدیده ی کم‌نظیر قرار گرفته که چنین زیبا قلم ‌فرسایی کرده است ،به نوبه خود از این عزیز فرهیخته تشکر می کنم‌ چون کامنت های شان آموزنده و مفید است .

    در پناه خدا 🌿👏👏👏👏👏👌🌿

    • معین حجت

      مرداد 26, 1402

      سلام و عرض احترام جناب استاد طارق گرامی …
      من نیز از دوست جوانمان آقا سینای دژاگه به خاطر مطرح نمودن چنین مباحثی سپاسگزارم و نظر خودم را نیر برایشان در همین صفحه ارسال نموده ام که شما نیز می توانید مطالعه بفرمایید …
      سایه تان مستدام 🙏💐💐

    • سینا دژآگه

      مرداد 29, 1402

      سلام استاد خراسانی عزیز و مهربان
      بنده‌نوازی می‌فرمایید. سپاس از مهر بی‌دریغتان.🙏🌺🌸

  7. محمدعلی رضاپور

    مرداد 28, 1402

    سلام و درود و خدا قوت
    بسیار زیبا
    و چه خوب اگر با مکتب ادبی نورگرایی _که آمیخته ای از سنت و مدرنیته (در سایه ی نور الهی است) _ همراهی بفرمایید!
    خداوند، یار و نگهدارتان

    • معین حجت

      مرداد 28, 1402

      سلام و ارادت جناب رضاپور …
      بزرگوارید …
      به امید خدا تا قسمت چه باشد🙏🙏🙏💐💐💐

  8. مهدی سیدحسینی

    مرداد 31, 1402

    درود مجدد
    با آرزوی سلامتی و توفیق الهی 🌹🌹

    • معین حجت

      مرداد 31, 1402

      زنده باشید…بزرگوارید🙏💐

بستن فرم


سلام و درود
بسیار زیباست
سپاس از حضورتان
لذت بردم
شادکام باشید
در پناه خدا